Actueel - Vriendenvereniging Hortus botanicus Haren

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Actueel

Doronicum met zweefvlieg

Vriendenlezing "Bloemen en insecten, niet zonder elkaar".
Dinsdag 17 oktober 2017
Tuinliefhebbers genieten van bloemen. Regelmatig zien zij dat bijen, vlinders, vliegen, kevers en andere insecten die bloemen bezoeken. Die snoepen van de nectar en fungeren tegelijkertijd als transporteurs van stuifmeel. Zij bevorderen daarmee onbedoeld de bestuiving. Bloemen en insecten vormen een hecht partnerschap waarin insecten bestuivingsdiensten leveren tegen beloning in de vorm van voedsel. Achter dit idyllisch beeld van geven en nemen schuilt een hevige concurrentiestrijd. Een economie van vraag en aanbod vormt de grondslag voor allerlei specialisaties in bloemvorm, kleuren en geuren en bloeitijden en -ritmen. Specialisaties die weerspiegeld worden in aanpassingen die bestuivende insectensoorten tonen in hun bouw en gedrag, zodat zij met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk voedsel kunnen verzamelen. Daarmee zijn insecten de motor van de plantenwereld. Dit wetend kijkt u wellicht deze zomer met andere ogen naar al dat drukke insectengedoe rond uw bloemen dan voorheen.

De lezing wordt gegeven door Louis Schoonhoven, bioloog, auteur van het boek "niet zonder elkaar" en winnaar van de Jan Wolkersprijs.

De lezing vindt plaats dinsdag 17 oktober 2017 in de Hortus, Kerklaan 34, 9751 NN te Haren. Aanvang 20:00 uur met vanaf 19:30 ontvangst met koffie. De toegang is gratis, ook voor niet leden.
Opgave verplicht vóór 12 oktober 2017 via postbus 159, 9750 AD Haren of per e-mail naar hortusharenvrienden@gmail.com.

Markt van Melk en Honing in Zuidlaren
Traditigetrouw stond de Vriendenvereniniging zaterdag 5 augustus weer met een kraam op de unieke Markt van Melk en Honing in Zuidlaren.
Op de markt werd de Hortus bomen-quiz door tientallen bezoekers ingevuld. Voor het eerst was er geen enkele foutloze inzending.
Uit de beste oplossingen werd door loting een winnaar bepaald.
De gelukkige was L. Oostendorp uit Zuidlaren, hij ontvangt  een toegangsbiljet voor de Hortus inclusief koffie/thee met gebak voor 2 personen.
De juiste uitslag was eik, berk, hazelaar, esdoorn, lijsterbes, beuk, Amerikaanse vogelkers, vlier.


Ledenadministratie
In mei is tot ons verdriet onze ledenadministrateur, Jan Fichtmüller. plotseling overleden. Hij was een nauwgezet en betrokken administrateur die altijd met ons meedacht en de Hortuszaak een zeer goed hart toedroeg. We zullen hem zeer missen. We kunnen op dit moment nog niet goed  overzien wat het betekent voor de ledenadministratie. Het ligt voor de hand dat niet alle inschrijvingen en ledenmutaties verwerkt waren op het moment van zijn overlijden . We doen ons best om de administratie zo snel mogelijk op orde te krijgen, maar het zal duidelijk zijn dat er gaten kunnen vallen. We vragen u daarvoor begrip. Mocht u de indruk hebben dat uw aanmelding/inschrijving vertraging heeft opgelopen, dan verzoeken we u contact met ons op te nemen.
Hebt u zich in de periode 20 april – 20 mei bij de balie als lid aangemeld dan verzoeken wij u uw gegevens naar ons te mailen. Het gaat dan om uw naam (bij een gezinslid twee namen),  adres gegevens, telefoonnummer en e-mail adres.
Neem bijvoorkeur contact op via e-mail naar het secretariaat hortusharenvrienden@gmail.com , ook kunt u zich melden bij de receptie.     


Beeldententoonstelling 8XSOLO

Op 21 mei is de beeldententoonstelling 8XSOLO geopend. Deze duurt tot 17 september. Meer informatie is te vinden op de site van de Hortus.


Vergadering in tweede termijn vanwege de Statutenwijziging

Op zaterdag 20 mei 2017 om 10.00 uur vond in de Plantage van de Hortus de vergadering in tweede termijn vanwege de Statutenwijziging plaats. Totaal werden 22 stemmen uitgebracht die allen instemden met de wijziging. De Statutenwijziging is daarmee goedgekeurd en zal notatrieel afgerond worden.

Algemene ledenvergadering

Op 6 mei
vond de jaarlijkse algemene ledenvergadering plaats van de Vereniging Vrienden van de Hortus "Henricus Munting". De vergadering verliep, evenals voorgaande jaren, in een gemoedelijke sfeer.
De kascommissie heeft de financiële cijfers, opgesteld door de penningmeester, bestudeerd en goedgekeurd. De bestuursfuncties van mevrouw Maaike Bennekers en de heer Tjerk Zwanenburg zijn gecontinueerd. De heer Jan Boland is benoemd als voorzitter. Mevrouw Gré van Heusden werd toegesproken omdat zij na 8 jaren stopt als secretaris. Deze taak heeft zij met zeer veel toewijding vervuld. Zij wordt opgevolgd door mevrouw Cobie Kamminga.


Een nieuwe tuin in de Hortus.

De aanleg van de Hondsrugtuin is begonnen. Elders op de site zal de aanleg gevolgd worden en van achtergrond informatie worden voorzien.

Hortus nieuwsbrief
De Hortus heeft een e-mail nieuwsbrief waar u zich op kunt abonneren. Zie de website van de Hortus.


 
Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu