Actueel - Vriendenvereniging Hortus botanicus Haren

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Actueel

Doronicum met zweefvlieg

Op dinsdag 17 oktober 2017 was onze jaarlijkse Vriendenlezing
Het werd een interessante avond over de complexe interacties tussen bloemen en insecten; 70 bezoekers hebben genoten van een boeiend verhaal.

Spreker: Louis Schoonhoven, emeritus hoogleraar entomologie van Wageningen Universiteit en auteur van het boek Niet zonder elkaar. Bloemen en insecten, dat in 2015 de Jan Wolkers Prijs kreeg.
In het decembernummer van het Vriendenbericht kunt u het verslag lezen, gemaakt door Marian Hulscher; hier geven we slechts een korte samenvatting.


Bij 80% van de bloemplantsoorten gebeurt de bestuiving door insecten.
Louis Schoonhoven legt de interactie uit aan de hand van een kosten-batenanalyse bij insecten en planten.

Kosten-batenanalyse bij insecten.
Insecten steken veel energie in het vliegen, de vliegspieren zijn de meest energievretende spieren in het dierenrijk.
Insecten zijn in staat om te leren zodat ze efficiënt naar nectar kunnen zoeken. Individuele hommels kunnen verschillende gevlogen routes onthouden, met elkaar vergelijken en een efficiëntere route leren vliegen.
Ook is uit proeven gebleken dat naïeve hommels bij eenvoudig gebouwde bloemen weliswaar snel nectar leren vinden, maar de voorraad is gering. Bij monnikskap zijn zij veel meer zoektijdseconden per bloem kwijt, maar de opbrengst aan nectar is groot.
Meer nog dan de bloemvorm zijn kleur op afstand en geur van dichtbij de belangrijkste eigenschappen van een bloem voor herkenning door bijen,.
Verder is bloemvastheid belangrijk; dit is efficiënt voor hommel zowel als bloem: de hommel gebruikt steeds dezelfde techniek, de bloem krijgt het gewenste type stuifmeel.
Door markeergedrag met een geurstof uit een pootkliertje na bloembezoek laten honingbijen en hommels een waarschuwing achter: doe hier geen nodeloze moeite. Wanneer de bloem nieuwe nectar heeft aangemaakt, is de geur verdwenen.

Kosten-batenanalyse bij planten.
De productie van nectar kost de bloemplant energie. Tussen planten onderling is er veel concurrentie, je moet zelf zoveel mogelijk bestuivers lokken: niet te krenterig zijn, ook niet te verspillend, je uurproductie aan passen.
Daarvoor hanteert de plant o.a. de bloemenklok: een dag/nacht ritmiek voor nectar- en geurproductie. Alle spreiding is concurrentie verminderend.
Stuifmeeloverproductie als beloning voor bestuivers is onvermijdelijk, maar wel wordt zo weinig mogelijk extra van dit dure, eiwitrijke product gemaakt.
Bloemverkleuring na bestuiving is energie bezuinigend: stuifmeel en nectar aanmaken is niet meer nodig, de bezoeker wordt gewaarschuwd en de plant is gebaat bij bezoek aan een nog niet bestoven zuster-bloem.


Conclusies: Bloemen en insecten vormen een grootschalige twee-eenheid. Maar het is een harde wereld vol concurrentie bij planten zowel als insecten.

Nieuwsgierig geworden: het boek "Niet zonder elkaar. Bloemen en insecten" is in het entreegebouw van Hortus Haren te koop.

Markt van Melk en Honing in Zuidlaren
Traditigetrouw stond de Vriendenvereniniging zaterdag 5 augustus weer met een kraam op de unieke Markt van Melk en Honing in Zuidlaren.
Op de markt werd de Hortus bomen-quiz door tientallen bezoekers ingevuld. Voor het eerst was er geen enkele foutloze inzending.
Uit de beste oplossingen werd door loting een winnaar bepaald.
De gelukkige was L. Oostendorp uit Zuidlaren, hij ontvangt  een toegangsbiljet voor de Hortus inclusief koffie/thee met gebak voor 2 personen.
De juiste uitslag was eik, berk, hazelaar, esdoorn, lijsterbes, beuk, Amerikaanse vogelkers, vlier.


Ledenadministratie
In mei is tot ons verdriet onze ledenadministrateur, Jan Fichtmüller. plotseling overleden. Hij was een nauwgezet en betrokken administrateur die altijd met ons meedacht en de Hortuszaak een zeer goed hart toedroeg. We zullen hem zeer missen. We kunnen op dit moment nog niet goed  overzien wat het betekent voor de ledenadministratie. Het ligt voor de hand dat niet alle inschrijvingen en ledenmutaties verwerkt waren op het moment van zijn overlijden . We doen ons best om de administratie zo snel mogelijk op orde te krijgen, maar het zal duidelijk zijn dat er gaten kunnen vallen. We vragen u daarvoor begrip. Mocht u de indruk hebben dat uw aanmelding/inschrijving vertraging heeft opgelopen, dan verzoeken we u contact met ons op te nemen.
Hebt u zich in de periode 20 april – 20 mei bij de balie als lid aangemeld dan verzoeken wij u uw gegevens naar ons te mailen. Het gaat dan om uw naam (bij een gezinslid twee namen),  adres gegevens, telefoonnummer en e-mail adres.
Neem bijvoorkeur contact op via e-mail naar het secretariaat hortusharenvrienden@gmail.com , ook kunt u zich melden bij de receptie.     


Een nieuwe tuin in de Hortus.

De aanleg van de Hondsrugtuin is begonnen. Elders op de site zal de aanleg gevolgd worden en van achtergrond informatie worden voorzien.

Hortus nieuwsbrief
De Hortus heeft een e-mail nieuwsbrief waar u zich op kunt abonneren. Zie de website van de Hortus.


 
Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu